Το ρόδι διαθέτει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες (μαζί με τα μούρα), σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Κ, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία, που εκτός των άλλων, βοηθούν το δέρμα μας να παραμένει ελαστικό και σφριγηλό

Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Ταυτόχρονα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης.

Προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες κι εμποδίζει έτσι τη νεφρική βλάβη.

Προστατεύει το ήπαρ και σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει στην αναγέννηση του όταν υπάρχει βλάβη (δημοσίευμα στο περιοδικό Toxicology and Industrial Healt).

Τονώνει το ανοσοποιητικό καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C.

Έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες σε πολυφαινόλες, ουσίες οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις καθώς βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα.

Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη καθώς αποδείχτηκε ότι ο χυμός από ρόδι και το εκχύλισμα του ροδιού καταστρέφουν συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, μελέτησαν τις επιδράσεις του χυμού του ροδιού και τα θρεπτικά συστατικά του και βρήκαν ότι κάποια από αυτά δρουν κατά του καρκίνου του μαστού. Το συμπέρασμα της έρευνας έδειξε πως ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου …».

Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Dermatology, η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικόκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Προστατεύει το DNA. Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του, (φυτοθρεπτικές ονομάζονται οι ουσίες περιέχονται στις φυτικές τροφές, τους δίνουν το χρώμα τους και τα προστατεύουν από διάφορα βακτήρια. Όταν καταναλώνονται από τους ανθρώπους, τα φυτοθρεπτικά συστατικά βοηθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, ακόμα και αντιγηραντική δράση).

Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση καθώς το εκχύλισμα του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην προστασία των αρτηριών καθώς ενισχύει την αποτροπή του σχηματισμού πλάκας.

Βοηθάει κατά των λοιμώξεων. Διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.